Friday, August 16, 2013

Porsche 964 Onderstel opties en tips

Wordt u in uw 964 links en rechts ingehaald door A-label middenklassers?  

Dat ligt (niet alleen) aan uw rijvaardigheden. Uw 964 heeft wellicht nog de originele dempers die inmiddels minimaal 20 jaar oud zijn. Oude en versleten dempers zorgen voor oncomfortabel en onvoorspelbaar weggedrag. Met een nieuwe set dempers en goede uitlijning herkent u uw 964 niet meer terug!

   
Er is een ruime keuze aan schokdempers, veren en schroefsets van verschillende merken. Over het algemeen hebben alle grote europese en amerikaanse dempermerken een serie schokdempers voor de 964. Daarnaast zijn er enkele gespecialiseerde kleinere fabrikanten die zich richten op circuit systemen. Ik richt me in dit artikel op de meest gekozen opties voor de 964 als de dempers aan vervanging toe zijn of wanneer men de rijhoogte wil verlagen. 

Bilstein is de hofleverancier van Porsche als het gaat om dempers en ophanging, vanaf de beginjaren van de 911 tot en met de moderne GT3's. H&R is een merk dat al tientallen jaren succesvol is in de autosport en met Porsche in het bijzonder. 

Het rijcomfort is een persoonlijke kwestie maar onderstaande systemen zijn sportief zoals het hoort op een Porsche maar comfortabel genoeg om dagelijk mee te rijden.

  • Vernieuwen
  • Verlagen
  • Verbeteren   



Vernieuwen
Bilstein B6 Sport
Een moderne demper met verstelringen voor nauwkeurig uitwegen en uitlijnen. Met hergebruik van de originele veren blijft de rijhoogte gelijk, de wegligging verbetert uiteraard enorm.


Verlagen

Bilstein B6 met H&R groen

Wilt u de auto verlagen dan is de combinatie van Bilstein B6 dempers met H&R veren de oplossing. Vaak aangeduid als Bilstein/H&R groen ( overigens zijn de veren tegenwoordig blauw). Een verlaging van +/- 20mm tot sportieve RS hoogte is mogelijk. De meeste van onze klanten kiezen voor een verlaging van +/-30 mm. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het comfort van een dergelijk set pefect voor dagelijks gebruik!
Het absolute summum is de Bilstein PSS10 schroefset. Deze set bestaat uit een geintegreerde demper/veercombinatie met instelbare compressie en rebound. Hiermee is het comfort binnen een paar minuten en zonder gereedschap te wijzigen van grachtengordel-proof tot trackday-ready.  


Montage
Heeft u een goede set gereedschap en een stevige krik of brug, dan is montage prima zelf te doen. Op internet zijn uitstekende handleidingen te vinden ( 964 suspension install ). Reken op ongeveer €500-€750 voor montage bij een specialist inclusief uitlijnen. Een goed boek om bij de hand te hebben is de Enthusiasts Guide 964Tip: als u toch bezig bent controleer dan de voorste A-armen. Versleten rubbers in deze draagarmen zorgen voor vaag stuurgedrag en "opzij-springen" bij snel genomen hobbels.




Flugplatz911.nl is officiëel dealer van Bilstein en H&R. Heeft vragen over de verschillende systemen neem dan vrijblijvend contact op. Ik adviseer u graag voor de beste keuze voor uw specifieke wensen. 



Bilstein B6 + H&R veren











Bilstein test met Walter Röhrl